Noticies i Esdeveniments 2018


El 3 de novembre, mori el nostre amic de Memòria del Carrer, l’antropòleg Enric Porqueres i Gené. Va ésser un gran investigador i divulgador de la qüestió xueta. Per realitzar el seu doctorat, va escodrinyar ben a fons l’Arxiu Diocesà de Mallorca i el Capitular de la Seu, dels quals va extreure una informació valuosíssima per poder construir tota una xarxa genealògica impressionant. Amb tot això va publicar el llibre ” L’endogàmia dels xuetes de Mallorca” (Identitat i matrimoni en una comunitat de Conversos 1435-2750), tot un manual imprescindible per entendre el tema xueta.


El dia 2 de setembre es va inaugurar el Memorial als xuetes, a la plaça Gomila de Palma. En record dels 37 xuetes que varen ser relaxats en persona (condemnats a mort, a volta de garrot i després cremats), l’any 1691 per, la Inquisició. Tres van eser cremats vius, Rafel Valls, saboner de 51 anys, Caterina Tarongí de 45 anys i el seu germà Rafel Benet Tarongí, negociant de 21 anys.

img-20180902-wa0034

img-20180902-wa0035


El 4 d’abril vaig assistir  a la presentació del llibre: La Circular del bisbe   Sever de Menorca sobre  conversió dels jueus (418-2018), a l’ARM. Que ha escrit en Josep Amengual i Batle, com a commemoració dels 1600 anys d’un document històric excepcional, que ens descriu la Menorca de segle V. A la carta/ encíclica del bisbe Server de Iamona (Ciutadella), ens narra l’enfrontament religiós entre cristians i jueus,  quan arriben a l’illa les relíquies del protomàrtir Sant Esteve, fractura la convivència religiosa i com a conseqüència, la posterior conversió al cristianisme de la nombrosa Comunitat jueva de Magoma (Maó).sever


El 27 de març vaig rebre un correu de la meva estimada amiga Dolors Forteza Rei Borrelleres, que gràcies als seus contactes, aconseguí que el Dr. Gabriel Ensenyat Pujol, doctor en història medieval i professor del departament de filologia catalana i lingüística general de la UIB, acreditat com a catedràtic d’Universitat el 2013. En fes la transcripció completa del testament de Petrus Piconi del segle XIII, que vaig trobar a l’ARM l’any 2008. És el document més antic que he trobat de la presència del llinatge Picó a Mallorca.

El pergamí també el podeu veura millor a la secció de FONTS/DOCUMENTS . 

Podreu veure la transcripció en llatí i la traducció a la nostra llengua a la secció: https://llinatgepico.com/historia-i-significat-dels-noms-i-llinatges/

Joia

——————————————————————————————————————————————————–

El passat dia 19 de febrer, juntament amb la meva amiga Dolors Fortesa-Rei Borrelleres, férem una presentació didàctica de la història dels jueus, conversos i xuetes de Mallorca. També explicàrem una metodologia bàsica per realitzar genealogia familiar als alumnes de 2° d’ESO de l’escola del Liceu de Marratxí.

a

d

c

————————————————————————————————————————-

Aquí podreu veure el magnífic treball que ha fet el meu fill Víctor, que estudia jueus-europs3r Grau de Geografia: Els jueus a Europa. Radiografia d’un important col·lectiu.

Fer clic per visualitzar

 treball-de-curs-jueus-victor-pico

 

 

 

———————————————————————————————————-

Vos present un vídeo explicatiu de la petjada dels jueus a Mallorca i la seva conversió, fins arribar a la problemàtica dels xuetes.

———————————————————————————————————–

 

Este pasado mes de enero recibí un correo de Jose Hidalgo, desde Ciotat-Francia, me alegro y sorprendió gustosamente ver que mi trabajo de investigación genealógica se difundida a través de mi página Web: llinatgepico.com, y comprobar que había llegado hasta el en Francia.

Aún más increíble ir descubriendo la inesperada sorpresa después de tantos años de que mi abuelo materno tenía 4 hermanos y no solo 3 como yo pensaba y me había transmitido mi madre y tías y tíos Hidalgo, además los documentos que pude encontrar al respecto así lo decían.

Pero al recibir la partida matrimonial de Torcuato Hidalgo con Encarnación Olea, no había duda, estaba confirmado: Acababa de encontrar una parte más de la familia Hidalgo que viven en Francia y en Valencia.

Gracia tío Jose, gracias tía Matilde.

matrimonio-hidalgo-olea

 

arbol-hidalgo

 

————————————————————————————————————————

El dia 2 de gener, va tenir lloc al Centre Flassaders de Palma, una conferència organitzada per l’Institut  d’Antropologia de les Illes Balears, amb el tema: La qüestió Xueta: una mirada des de l’antropologia. Els ponents foren: Albert Bonnín  especialista en genealogia i en la temàtica xueta, i qüestions xuetes  Enric Porqueres Gené  antropòlog i catedràtic de l’École des Hautes Études en Sciencies Socials de París. Va esser un gran èxit de participació i ens van donar una visió històrica i antropològica molt completa sobre la qüestió xueta i el parentiu.

1

2

3

4

5

6

9